luni, decembrie 23, 2024
AcasăPoliticaShow in consiliul local Cisnadie . Primarul a chemat doi polițiști locali....

Show in consiliul local Cisnadie . Primarul a chemat doi polițiști locali. Huja: Răzbunare!

Prima ședință ordinară a Consiliului Local Cisnădie a avut loc astăzi de la ora 15. Cu peste 40 de proiecte pe ordinea de zi plus unele suplimentare, o ședință de genul acesta la Sibiu ține cam 30-40 minute. La Cisnădie a durat 3 ore și a fost presărată de momente de scandal și acuze grave între opoziție (PNL și AUR) și primarul Orlățan și partidelele de la putere (USR, FD, FDGR, PSD). La un moment dat primarul a chemat doi polițiști locali în sală, sub pretextul că trebuie să îl protejeze pe consilierul local PNL, Gheorghe Huja, fostul primar. Acesta se simțea amenințat de un cetățean prezent la ședință, care filma aproape de fața lui și la un moment dat i-a spus lui Huja: „îți mai dau o inimă?”, cu referire la infarctul suferit de Huja. Consilierul Vasile Lepșa a sesizat o sumedenie de greșeli în proiectele de hotărâre, pe care secretara generală a primăriei a promis că le corectează. Proiectul care anulează transparența contractelor cu presa și cele de consultanță în fața consilierilor locali a trecut cu votul USR, PSD, FD, FDGR.

 

Ședința a început liniștit. La primele proiecte de hotărâre se propuneau consilieri locali membrii în diferite consilii de administrație. Alianța la putere USR-PSD-FD-FDGR a preluat toate locurile disponibile la școli, spital etc.

Proiectul 13, care anulează transparența

Dar tensiunea dintre consilieri a explodat la punctul 13. Prin acest proiect, primarul Mircea Orlățan a dorit și obținut prin votul majorității, abrogarea unei hotărâri date la finele lunii august de Consiliul Local Cisnădie prin care se cerea ca toate contractele de consultanță și cu presa să fie avizate de Consiliu pentru transparență. Primarul a motivat că asta îi încetinește lui munca, mai ales în accesarea de proiecte europene. Consilierii PNL au ridicat, rând pe rând, obiecții la acest demers. La fel și cei de la AUR și consilierul Vasile Lepșa.

Surprinzător, președintele de ședință, consiliera USR, Mihaela Seușan a avut câteva încercări de a bloca discursul consilierilor din opoziție. Mai ales că ea a fost timp de patru ani, în mandatul anterior, consilier de opoziție care a comentat și argumentat contra pe multe proiecte la toate ședințele de consiliu local. Acum a vrut să limiteze discursurile consilierilor liberali și a celorlalți din opoziție.

Primarul poate folosi mașina Primăriei tot timpul de acum. Vrea să cumpere mașini noi

Proiectul cu regulamentul parcului auto a fost criticat în concepție de consilierul Vasile Lepșa. Acesta prevede, printre altele, că primarul și viceprimarul primesc mașină de serviciu 24 de ore din 24 și poate fi folosită la întâlniri în afara programului și parcată acasă. Lepșa a citat mai multe prevederi legale de care Regulamentul ar trebui să țină cont. Primarul Orlățan a declarat în ședință că intenționează să cumpere mașini noi la primărie.

Consilierul Lepșa a dat lecții aparatului Primăriei

Revenit după o pauză în Consiliul Local, Vasile Lepșa a argumentat pe lege o sumedenie de greșeli apărute în proiectele de hotărâre. Și la cel cu Regulamentul privind parcul auto, dar mai ales la cele privind prelungirea contractelor de închiriere locuințe sociale.

Lepșa a cerut explicații aparatului primăriei și de ce la unii chiriași li s-a mărit chiria, iar la alții le-a fost scăzută. Nu a primit răspuns. Secretarul general al primăriei intermiar, Szasz Danicla a spus că sunt erori și vor fi corectate, după votul consilierilor. Proiectele au fost votate cu toate greșelile sesizate de Lepșa, dar cu promisiunea că vor fi corectate după aceea.

Susținătorii publici ai lui Huja din campanie, ținta noului primar

Când ședința părea terminată, au apărut la diverse 8 adrese de discutat. În mod legal, niciunul din subiectele abordate de cele 8 nu făcea obiectul unei ședințe de Consiliu Local. Dar, imediat, a devenit evident că unele din subiectele acestora erau țintite la adresa lui Huja.

„Răzbunare!” a strigat Huja și a argumentat că două cazuri prezentate de oameni de afaceri controlați de primărie, sunt oameni care au susținut public o campanie anti-Orlățan. Unuia, primarul Orlățan a descoperit că folosea 9 metri pătrați primiți în chirie ca locuință de la primărie, drept coafor.

Lacul din Cisnădie și cea mai mare amendă

Celălalt susținător vizat de Orlățan, controlează firma care are în concesiune lacul și perimetrul acestuia a fost amendată cu 100.000 de lei. „Este cea mai mare amendă din istoria Cisnădiei” a spus Huja.

Orlățan a argumentat că acele construcții de la lac sunt ilegale și că nu s-a respectat contractul de concesiune. El a cerut votul consilierilor să demareze procesul de reziliere a concesiunii. Dar asta la punctul diverse, nu ca hotărâre de consiliu, ceea ce nu respectă legislația. După un nou scandal ce a ținut minute bune, consilierii puterii și primarul au spus că vor să cheme la negocieri proprietarii firmei care a cesionat lacul. Huja le-a explicat că nu există temei legal pentru asta, iar amenda aplicată poate fi contestată în instanță. Orlățan a spus că firma are datorii mari la buget, dar Huja a replicat că el a aflat că datoriile au fost plătite, iar penalizările trebuie șterse conform ordinului Guvernului. Orlățan a scăpat informația că el a aflat că un funcționar din primărie a falsificat acte privind data primimii banilor de la firmă și că este anchetat disciplinar. Și că firma nu se încadrează la scutirea penalităților.

La ieșirea din Primărie, după 3 ore de ședință, în fața clădirii așteptau reprezentanți ai firmei care a cesionat lacul. Așa cum în ședință, consiliera Mihael Seușan (USR) a citit, primarul Johann Krech, în 2007, a încheiat contractul de concesiune cu o firmă. După doi, firma respectivă a cedat concesiunea la altă firmă, cea actuală. Ei au arătat consilierilor locali chitanțele cu dovada plății datoriilor. Au spus că vor contesta în instanță amenda.

Acuze grave: Orlățan a apelat la interlopi în campania electorală?

Cei prezenți în fața Primăriei Cisnădie, care susțineau interesele firmei care are în cesiune lacul, au făcut niște afirmații grave referitoare la actualul primar Mircea Orlățan. Ei au declarat că acesta a mers la ei înaintea campaniei electorale de la alegerile locale și le-a cerut sprijinul contra lui Huja, dar a fost refuzat. Mai apoi au fost amenințați de acesta că vor vedea ei după alegeri. Drept dovadă, spun ei, au și primit o amendă de 100.000 de lei. Orlățan a spus în ședință că la momentul întocmirii procesului verbal de amendă au fost cu inspectorii din primărie și cei din Poliția Locală și cea Națională. El a declarat că persoane de la „lac” au amenințat funcționarii și polițiștii.

Acum, persoanele prezente seara în fața sediului Primăriei au declarat că au martori care spun că Orlățan a apelat în campania electorală pentru sprijin la clanuri interlope din Sibiu și le-ar fi promis acestora „piață liberă” pe teritoriul Cisnădiei. Este cunoscut faptul că grupările interlope din județul Sibiu sunt teritoriale, iar cele din Cisnădie sunt diferite de cele din Sibiu, uneori fiind chiar în competiție.

Sursa : Sibiu independent

Articole Recente

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima ora

Comentarii Recente