Abia ajuns în funcție, primarul Mircea Orlățan a trimis imediat pe cei din Poliția Locală și Primărie să amendeze cu 100.000 de lei firma care deține cesiunea lacului din Cisnădie. Primarul a prezentat, joi, consilierilor locali un raport, care NU apare pe site-ul instituției, în care a arătat un scurt istoric al cesiunii lacului și a propus revocarea cesiunii. Administratorii zonei lacului spun că este o răzbunare, pentru că l-au refuzat pe Orlățan în campania electorală și, mai mult, i-au făcut contra campanie. Ei vor contesta amenda.
Ce a omis primarul Orlățan, joi, la ședință, și apoi vineri când a postat pe Facebook este faptul că cesiunea lacului și a zonei a fost făcută la inițiativa fostului primar FDGR Johann Krech. Acesta a condus Cisnădie în perioada 2004-2012. Cesiunea a fost propusă Consiliului Local în 2006 și actele semnate cu firma Logitax Srl din Cluj în 2007.
Conform actelor originale, așa cum a fost prezentată istoria cesiunii în ședința de Consiliu Local, firma Logitax Srl care are multe lacuri în județul Sibiu și la ora actuală, avea termen de amenajat 1 an să obțină actele necesare și doi să demareze construcție.
Doar că în 27.09.2010, tot pe timpul când primar era Krech (FDGR) firma Logitax Srl cedează cesiunea firmei Fado Grup Srl din Sibiu, pentru 80.000 de lei. Deși firma Logitax Srl plătise mult mai puțin la Primăria Cisnădie, suma fiind eșalonată pe 25 de ani și lăsată tot în sarcina Fado Grup Srl. Altfel spus, Logitax Srl a făcut un profit rapid din această tranzacție, fără să facă nimic.
Amenajări vechi, pe o construcție existentă
Fado Grup Srl a început să construiască amenajarea lacului. Dar, dintr-o neînțelegere între asociație, probleme financiare firma a oprit lucrările. Totuși, cele executate deja au fost realizate în perioada 2010-2012. Adică tot pe vremea când primar era Krech (FDGR). Poata așa se explică și faptul că la ședința de joi, consilierul FDGR care mereu votează cu USR, de data aceasta s-a abținut.
Mai trebuie spus că Fado Grup Srl nu a mai depus din 2019 bilanțuri la ANAF și deja în acel an avea pierderi. Tot din 2019, actualul primar Mircea Orlățan acuză firma că nu a plătit redevența anuală. „Atragem atenția comunității că vechea conducere nu a interprins demersul necesar timp de 6 ani pentru a recupera aceste prejudicii. Aceste sume de bani ar fi putut fi folosite în folosul comunității” spune Orlățan, fără să precizeze că din 2019 firma este în datorii și fără bilanțuri depuse.
Și mai este o problemă referitoare la autorizația de construcție cerută acum de primarul Orlățan. Restaurantul actual este, de fapt, o extindere și modernizare a unei construcții existente acolo. Poate că Orlățan, mutat doar de 3 ani în Cartierul Arhitecților, nu știe că până în 1945, acolo era o casă deținută de un etnic sas, confiscată de comuniști. Lacul a avut rol industrial, fiind amenajat în 1929. În anii 60 a devenit lac de agrement. După distrugerea barajului și viitura din 1970, acesta a fost refăcut și dat în folosință, din nou, ca lac de agrement în 1981, cu insula din mijloc și podul de acces.
Chestiunea datoriei: firma a plătit tot, mai puțin penalitățile
Reprezentanții firmei neagă cu chitanțe afirmațiile lui Orlățan. Ei au achitat în octombrie o primă tranșă de 20.000 de lei și au cerut aplicarea Ordonanței de Guvern privind ștergerea penalităților. Iar în decembrie au plătit restul creanței, mai puțin penalitățile pe care au cerut să fie șterse. Dar primarul Orlățan refuză să aplice Ordonanța Guvernului în acest caz și a prezentat public că firma are datorii de 131.000 de lei, fără să precizeze că acestea sunt doar penalități. El refuză ștergerea lor pe motiv că firma nu a plătit în termenul legal. Firma infirmă și prezintă chitanțele care arată clar data plății. Primarul spune că una din chitanțe a fost ante-datată de un angajat din Primărie către care s-a început cercetarea disciplinară internă.
Reprezentanții firmei spun că este o răzbunare a lui Orlățan contra lor, pentru că în campanie acesta le-a cerut sprijinul și ei l-au refuzat, apoi chiar au făcut public contra-campanie lui Orlățan. Conform surselor SIBIU INDEPENDENT există o înregistrare din care reiese că amenda de 100.000 de lei a fost dată prin ordin direct al primarului, ordin dat înaintea inspecției în teren a situației. Înregistrarea va fi pusă la dispoziția procurorilor.
De asemenea, primarul Orlățan motivează amenda astfel: „în decembrie 2024 organele abilitate de control au constatat că pe terenul care face obiectul contractului de concesiune sunt edificate construcții fără autorizație de construire, drept urmare a fost aplicată o sancțiune contravențională conform legii privind disciplina în construcții.” Amenda aplicată este de 100.000 de lei, maximul prevăzut de lege.
Reprezentanții firmei spun că vor contesta amenda în instanță. Mai mult, ei sunt siguri că vor câștiga. Amenda a fost aplicată la maximul legal, fără o avertizare prealabilă, iar construcțiile sunt mai vechi de 3 ani, deci legislația permite intrarea lor în legalitate.
Cum arăta lacul în trecut și construcțiile din zonă
Sursa : sibiuindependent.ro