În ședința de joi, Guvernul a dat undă verde metodologiei-cadru privind organizarea și desfășurarea examenului de promovare în cariera didactică în învățământul superior. Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, instituțiile de învățământ superior vor avea libertatea de a elabora propriile lor metodologii, respectând cadrul general stabilit.
Prin această metodologie-cadru, instituțiile vor putea propune posturi didactice vacante pentru promovarea în cariera didactică începând cu anul universitar 2023/2024. Aceasta se va realiza în baza autonomiei universitare și va implica o strictă încadrare în cheltuielile de personal aprobate, mai ales pentru instituțiile de învățământ de stat.
Hotărârea de Guvern a fost aprobată la propunerea Ministerului Educației și în contextul schimbărilor legislative prevăzute în Legea învățământului superior nr. 199/2023.
În octombrie 2023, Ministerul Educației a supus consultării proiectele de Metodologie-cadru de organizare și desfășurare a examenului de promovare în cariera didactică în învățământul superior.
Metodologia stabilește cerințele minime pentru prezentarea la concurs, modul de organizare și desfășurare a acestuia, precum și soluționarea contestațiilor, conflictele de interese și incompatibilitățile. Scopul este asigurarea calității, respectarea eticii și deontologiei universitare, în conformitate cu legislația în vigoare.
Conform proiectului, promovarea în carieră se va realiza prin intermediul unui examen, iar posturile vacante destinate promovării vor fi aprobate anual de către Senatul instituției de învățământ superior, la propunerea Consiliului de administrație.
Anunțul privind organizarea examenului va fi făcut cu cel puțin două luni înainte de data primei probe, iar înscrierea la examen va începe în ziua publicării anunțului pe site-ul instituției, încheindu-se cu 15 zile înainte de prima probă de examen, conform prevederilor proiectului.