Muzeul Național Brukenthal deține o comoară istorică de o valoare inestimabilă: crucea-relicvar de la Cisnădie, datând din 1440. Această capodoperă a argintăriei de cult transilvănene, este evaluată la 5 milioane de euro.
Povestea crucii relicvar este una spectaculoasă. Aceasta face parte dintr-un lot de nouă piese, care au aparținut unui tezaur ascuns de preoții din Biserica Evanghelică din Cisnădie timp de sute de ani, în camera de comori ținută secret. Legenda spune că un blestem era aplicat celor care încercau să pătrundă în această cameră fără permisiune. Tezaurul a fost dezvăluit la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Crucea relicvar, datând din anul 1440, a fost realizată de meșteri aurari transilvăneni la Sibiu. Aceasta nu doar că are o semnificație religioasă profundă, fiind creată special pentru a păstra un fragment din Crucea Domnului, astăzi dispărut, dar impresionează și prin valoarea artistică și tehnica de realizare. Este una dintre cele mai mari și semnificative piese unicat în lume. Realizată din argint, crucea este încrustată cu 133 de perle, patru cristale și un rubin, ceea ce îi conferă o valoare deosebit de mare.
Crucea-relicvar este parte din expoziția „Aurul de la Brukenthal” expus până pe 28 iulie la București. Celebrul muzeu din Sibiu dezvăluie o colecție extraordinară de piese preistorice, romane și medievale din aur, argint aurit și pietre prețioase, bijuterii și obiecte de cult realizate de meșteri aurari sibieni, ce strălucesc prin complexitatea tehnicilor și prin frumusețea motivelor decorative.